Üzgün Çocuklarımıza Nasıl Yaklaşmalıyız?

Üzgün Çocuklarımıza Nasıl Yaklaşmalıyız?

Üzgün Çocuklarımıza Nasıl Yaklaşmalıyız?

  • Çocuğunuza konuşmak isteyip istemediğini sorun.
  • Çocuğunuz konuşmayı kabul ettiğinde onu sonuna kadar etkin dinleyin.
  • Konuşurken müdahale etmemeye , içindekileri tam olarak ifade etmesine fırsat verin.Siz dinlerken çocuğunuz da konuşurken zihninde aynı zamanda durumu tüm boyutları ile değerlendirme fırsatı bulacaktır.Bu da çocuğunuzun doğru düşünmesine yardımcı olacaktır.
  • Çocuğunuzun söylediklerini zaman zaman özetlemeye çalışın.

-“ Arkadaşına o an çok ihtiyacın vardı, fakat onun davranışlarından seni önemsemediğini düşündün ve bu duruma çok üzüldün..”

– “Öğretmeninin beklediğin gibi seni takdir etmemesine çok üzüldün.”

  • Bu yansıtma cümleleri çocuğunuzun yaşadıklarının farkına varmasını sağlayacaktır.
  • Dinleme esnasında çocuğunuzun anlattıkları tamamlandıktan sonra çocuğunuza bu konuda ne yapmayı düşündüğünü sorun? Peki bu durumda ne yapmayı düşünüyorsun? Eğer çocuğunuz  arkadaşına küsme, onunla konuşmama gibi seçenekler üzerinde düşünüyorsa bu durumları da çocuğunuzun ayrı ayrı değerlendirmesini sağlayın. Onunla aşağıdaki sorular etrafında konuşmaya devam edin.
  • Arkadaşının davranışına çok üzüldün. Bu durumda ona küsmeyi ve konuşmamayı seçmek doğru bir davranış olur mu?
  • Bu senin gerçekten istediğin bir şey mi?
  • Bu durum sizin arkadaşlığınızı nasıl etkiler? Küsmekle sence ona söylemek istediklerini tam olarak anlatmış olur musun? Ya da küstüğünde arkadaşın senin ne yaşadığını seni incittiğini fark edebilir mi?
  • Değerlendirmeleriniz ve karşılıklı konuşmalarınızla çocuğunuza “İçimizde hangi duyguyu yaşarsak yaşayalım bu duyguyu kime karşı yaşıyorsak yapmamız gereken en doğru şey konuşarak insanlara kendimizi ve yaşadıklarımızı anlatmaktır. Ancak bu şekilde insanlara kendimizi ve beklentilerimizi doğru bir biçimde anlatmış oluruz?” mesajını sözlerinizle ve sorularınızla çocuğunuza ulaştırın.
  • Konuşmalarınız esnasında çocuğunuzun zihnini ona üzüntü veren düşüncelerden uzaklaştırmaya ve başka noktalara odaklaşmaya çekmeye çalışın. Çocuğunuzu kendisini iyi hissettirecek etkinliklere yönlendirin.Ona birlikte spor yapmayı sinemaya gitmeyi vs önerebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun yaşadığı bir üzüntü esnasında onun yaşadıklarının farklı yanlarını görmesine yardımcı olarak da destek sunabilirsiniz. Bir arkadaşının onun yerine başka bir arkadaşı seçerek onunla dostluk kurmayı seçmesine çok üzülen oğlunuzla konuşmalarınız esnasında, bu arkadaşı ile ortak yönlerinin olmadığını düşünebileceği yeni bir düşünme penceresi açabilirsiniz. Çocuğunuza gerçekten de onunla dost olmak senin için çok harika mıydı? Sorusunu yönleterek çocuğun yalnız dostluğun güzel anlarına değil arkadaşının diğer yanlarını da görmesine yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte üzüntü esnasında çocuğunuz bir kayıp yaşıyorsa durumun olumlu yanlarını fark etmesini sağlayabilirsiniz.
Randevu Formu

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...